UA-154649969-2

Alodine( Kromat ) Kaplama - Prokaps Savunma - Balistik Koruma - Kursungecirmez Cam

Ara
İçeriğe git

Ana menü:

Alodine( Kromat ) Kaplama

Yüzey İşlem Kaplamaları > Kaplamalar
Kromatlama Nedir?
Demir ve çelik malzemeler üzerine uygulanan fosfat işleminin benzeri alüminyum için kromatlama olarak adlandırılır. Sarı, yeşil ve şeffaf renkte kromat kaplamak mümkündür. Sarı kromat Cr+6, yeşil ve şeffaf kromat Cr+3 olarak kaplama yapar. Kaplama kalınlığı süre ve türe göre 0,4 – 1,5 gr/m² arasında olabilir. Kurutma sıcaklıkları sarı için 65 Cº, yeşil ve şeffaf kromat için 85 Cº yi geçmemelidir.

Dikkat gerektiren diğer nokta, metal malzemenin üzerinde yağ kalmaması ve uygun şekilde aşındırılmış olmasıdır. Sıcak yağ alma kullanılırsa aşındırmak için seyreltik kostik banyosu ve ardından nötralize etmek için nitrik asit banyosu kullanılabilir. Asidik yağ alma kullanılacaksa aynı banyoda aşındırma işlemi de yapılmış olur. Yağı alınmış ve aşındırılmış alüminyum malzemeye hem kromat hem de boyanın yapışması daha iyi olacaktır.

Alüminyum Kromat
Alüminyum üzerine uygulanan kromat kaplamanın amacı boyanın daha iyi yapışmasını sağlamak ve korozyon direncini arttırmaktır. Yaygın olarak Sarı Kromat kullanılmasına rağmen çevre açısından sıkıntı yaratması nedeniyle son zamanlarda Kromsuz Kromat (Krom Free) kullanıcıları artmaya başlamıştır.

Sarı kromat alüminyum yüzeyine Krom+6 olarak kaplama yapar, aynı zamanda kromat banyosuda Krom+6 dır. Arıtma işlemi sırasında Krom+6 nın Krom+3 e dönüştürülmesi gerekir. Yeşil ve şeffaf kromat kaplama işleminde banyo Krom+6 halindedir. Alüminyum üzerine yapılan kaplama ise Krom +3 şeklindedir. Bu nedenle boyanın altındaki kaplama ağır metal içermez fakat banyonun arıtma esnasında Krom+3 e dönüştürülmesi gerekir.Kromsuz kaplama da ise durum farklıdır. Genelde zirkonyum ve titanyum bazlı ürünlerle kaplama yapılarak korozyon direnci sağlanır. Krom free banyolarında deiyonize su kullanılmalıdır.

Her uygulama daldırma veya püskürtme olarak yapılabilir. 0,2 - 2,0 gr/m² arasındaki bir kaplama uygundur. Yüksek miktardaki kaplama kalınlıkları kaliteyi arttırmadığı gibi kırılganlıklara neden olabilir. Kaplama kalınlığı süreye,konsantrasyona ve sıcaklığa göre farklılıklar gösterebilir.
Genel olarak banyolar şu şekildedir.

-Yağ Alma (Alkali)
-Durulama
-Kostik(Aşındırma)
-Durulama
-Nitrik Asit
-Durulama
-Kromat Kaplama
-Deiyonize Durulama
-Kurutma
 
Copyright 2015. All rights reserved.
İçeriğe dön | Ana menüye dön